16-jarige aangehouden met nep vuurwapen bij ziekenhuis

04/02

Foto: Archief politie ter illustratie

Delft – Agenten van bureau Delft hielden maandagmorgen 4 februari een 16-jarige Delftenaar aan bij het Reinier de Graaff ziekenhuis, omdat hij een nep vuurwapen bij zich had.

Rond 10:00 uur belde een bezoeker van het ziekenhuis de politie, omdat hij vermoedde dat de jongen een vuurwapen bij zich had. De melder zag vervolgens dat de jongen het ziekenhuis weer uit liep.

Agenten die ter plaatse kwamen gaven de jongen stevige instructie om zijn handen te laten zien. De jongen gaf hier gehoor aan, waarna de agenten hem aanhielden. Het wapen dat de jongen bij zich had bleek een balletjespistool te zijn. De jongen is aangehouden en er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Nep vuurwapens

Nep vuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben. De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Bedenk dat de politie een nep wapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Soms blijkt het achteraf om een nep vuurwapen te gaan, maar dat kun je van een afstand niet zien. Iedereen met een nep wapen is strafbaar. Meer informatie over nep vuurwapens is te vinden op de speciale themapagina over nep vuurwapens.